Μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα εφημερεύοντα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης η πληρωμή των υπηρεσιών από τους χρήστες του συστήματος υγείας. Πράγμα που συμβαίνει ήδη σε ορισμένα νοσοκομεία της Αθήνας αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και σε κέντρα υγείας της επαρχίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει το στήσιμο ενός εισπρακτικού μηχανισμού μέσα στα νοσοκομεία, που δίνοντας την ταυτότητά του ο ασθενής θα χρεώνεται για τις εξετάσεις του, την επίσκεψη ή την επέμβαση του, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούταν αδιανόητο, για τον καθένα/μια που πήγαινε να εξυπηρετηθεί “δωρεάν” στο νοσοκομείο που εφημέρευε. Δωρεάν, βέβαια σήμαινε ότι όλοι πληρώνουμε για αυτές τις υπηρεσίες μέσω των φόρων, των κρατήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο εισπρακτικός αυτός μηχανισμός, ξεκινά με τον πρόλογο του 3- 5 ευρώ αλλά με μια καλύτερη ματιά θα δούμε ότι για μια απλή γενική εξέταση θα χρειάζονται μέχρι και 50 ευρώ. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν έχει χρήματα με τον αριθμό ταυτότητάς του θα κρατούνται μέσα από τη φορολογική του δήλωση. Επίσης, αν κάποιος/α είναι ανασφάλιστος/η τα χρήματα θα πληρώνονται ούτως η άλλος, σε μια περιοχή του κόσμου που η ανεργία βαράει κόκκινα.
Ενημερωτικά, η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) προκήρυξε δωρεάν βδομάδα υγείας σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, καλώντας σε άρνηση πληρωμής τους ασθενής από τις 22 Νοεμβρίου στο Ιπποκράτειο και στο γενικό Νίκαιας. Αυτό, όμως δεν αρκεί, αν δεν ενδιαφερθούμε και όλοι εμείς, για να μπλοκάρουμε αυτό το νέο χαράτσι στην πράξη.
Σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να αρχίσουμε όλοι μαζί την κλάψα αλλά να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κράτος τον τελευταίο χρόνο απέναντι σε συλλογικά κεκτημένα (δημόσια, δωρεάν παιδεία και υγεία) που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι δεν είμαστε έρμαια του κοινοβουλίου ή των κρατικών αποφάσεων που παίζουν με τις ζωές μας και τα προβλήματά μας. Αντίθετα, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά αν συναντηθούμε, επικοινωνήσουμε ουσιαστικά και αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε συλλογικά απέναντι στα αφεντικά μας, τους κρατικούς φορείς και οποιονδήποτε επιβάλει μέτρα για το “καλό” μας.
Επομένως, το ερώτημα που έχουμε να απαντήσουμε συλλογικά είναι με ποιον τρόπο θα μπλοκάρουμε αυτό το μηχανισμό στην πράξη. Πρέπει εν πρώτης να συναντηθούμε, να συζητήσουμε για να σχεδιάσουμε τη άρνηση πληρωμής. Αλλά σύντομα, ο καιρός περνά…
Διαβάστε:
αγροτικοί γιατροί Λέσβου
http://agrolesvos2010.wordpress.com/
για τους αγώνες στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης
Http://prwtov-zagkliv.blogspot.com/