Μέρες Οκτώβρη

1 Οκτώβρη 1867. Εκδίδει ο Μαρξ το ”Κεφαλαίο’’.

 

5 Οκτώβρη 1934. Δύο χρόνια πριν την ισπανική επανάσταση τοπικές εξεγέρσεις λάμβαναν χώρα. Μια τέτοια είναι και η εξέγερση στις Αστούριες. Στις 5 Οκτώβρη ξεσπά γενική απεργία, την ίδια νύχτα εργάτες μπαίνουν σε στρατόπεδα της εθνοφυλακής και τα καταλαμβάνουν. Οργανώνονται εργατικές πολιτοφυλακές και κάπως έτσι η πόλη περνάει στα χέρια των εργατών. Η αντίσταση κρατάει μέχρι της 19 του μήνα που η εξέγερση καταστέλλεται.

 

9 Οκτώβρη 2009. Πεθαίνει ο Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ ύστερα από βασανιστήρια που υπέστη στο ΣΤ Νίκαιας από αστυνομικούς (ηλεκτροσόκ και άγριους ξυλοδαρμούς) λίγες μέρες πριν, κατηγορούμενος λανθασμένα για τον ξυλοδαρμό ενός ανήλικου.

 

17 Οκτώβρη 2009. Πραγματοποιείται πορεία στην Νίκαια ενάντια στην κρατική καταστολή, όπου προσάγονται 7 άτομα, εκ των οποίων στα 3 απαγγέλλονται κατηγόριες για πρώτη φορά με βάση τον κουκουλονόμο. Την ίδια μέρα γίνεται κατάληψη στο δημαρχείο της Νίκαιας από αλληλεγγυους/ες με αίτημα την άμεση απελευθέρωση όλων των προαχθέντων.

 

16 Οκτώβρη 1975. Ξεκινάει στο πενταμελές εφετείο Αθηνών η δική των υπεύθυνων για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του ’73.Στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθονται 33 άτομα , ανάμεσα τους ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Ιωαννίδης.

 

23 Οκτώβρη 1956. Εκδηλώνεται η Ουγγρική Επανάσταση. Πάνω από 200.000 Ούγγροι ξεσηκώνονται. Μια διαδήλωση φοιτητών που προσέλκυσε χιλιάδες κόσμο ήταν η αρχή μιας αυθόρμητης εξέγερσης κατά της σταλινικής κυβέρνησης. Αιτήματα των εξεγερμένων είναι η ανεξαρτησία από τη ΕΣΣΔ και η οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας με περισσότερες ελευθερίες. Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου, 2.000 σοβιετικά τανκς του κόκκινου Στρατού εισέβαλαν στη Βουδαπέστη και κατέπνιξαν με αιματηρό τρόπο την επανάσταση. 2.500 Ούγγροι σκοτώθηκαν στις άγριες οδομαχίες της Βουδαπέστης, από τους οποίους οι 450 εκτελέσθηκαν στις δίκες που ακολούθησαν.

 

24 Οκτωβρίου 1917 – Ρωσία. Εκδηλώνεται ένοπλη εξέγερση υπό την καθοδήγηση των Μπολσεβίκων. Καταλαμβάνονται στρατηγικής σημασίας κρατικές δομές καθώς και τα χειμερινά ανάκτορα, έδρα της αστικής κυβέρνησης. Διακηρύσσεται η «δικτατορία του προλεταριάτου» και μπαίνει σε εφαρμογή ο «σοσιαλισμός». Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν η ΕΣΣΔ θα αποτελέσει σφοδρό σημείο κριτικής ως προς τα περιεχόμενα και τον τρόπο εφαρμογής της επονομαζόμενης “εργατικής εξουσίας”. Μετά το θάνατο του Στάλιν και την αποκάλυψη των εγκλημάτων του το ρεύμα κριτικής θα γιγαντωθεί με ριζοσπαστικές συνέπειες στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα καθώς και σε όλο το εύρος της αριστεράς.

 

26 Οκτώβρη 2003. Στο Μοντέγκο Μπέι στη Tzαμάικα, αστυνομικοί σκοτώνουν 2 μεσήλικες ισχυριζόμενοι ότι τα θύματα τους επιτέθηκαν. Οι αυτόπτες μάρτυρες διαψεύδουν αυτή την εκδοχή. Περίπου 4000 άτομα διαδηλώνουν διαμαρ-υρόμενοι για το γεγονός. Η διαδήλωση καταλήγει σε συμπλοκές ύστερα από επίθεση της αστυνομίας στον κόσμο με χημικά και χρήση βίας. Τυχαίο; Δε νομίζω.. Η αστυνομία είναι παντού η ίδια! Καταστέλλει και δολοφονεί.

 

27 Οκτώβρη 2009. Παραμονή ”εθνικής αιματοχυσίας” και κατά την διάρκεια σχολικής εορτής λυκείου, τέσσερις μαθητές επέλεξαν να μην σηκωθούν όρθιοι κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου. Για την αντίδραση τους αυτή ο διευθυντής του σχολείου θεώρησε πως πρέπει να αποδοθεί ποινή σε έναν τουλάχιστον από αυτούς (γράφοντας τον στο ποινολόγιο), επειδή απέρριψαν τα εθνικιστικά εμβατήρια που είναι υποχρεωμένοι να σέβονται οι μαθητές, και όχι μόνο.